Menu Close

Het derde CMI-symposium “New Kids On The Block”

Het derde CMI-symposium “New Kids On The Block”, dat plaatsvond op 6 oktober 2022 in Zwolle, was met 80 deelnemers een groot succes.

Met het programma wilden de organisatoren (de medisch immunologen uit Groningen en Twente) laten zien dat er meer nieuws is in het immunologische veld dan Covid.

De eerste sessie was gewijd aan HLA en HLA-antistoffen. Nefroloog Annelies de Weerd (ErasmusMC) en medisch immunoloog Dave Roelen (LUMC) trapten af met een nieuw middel om orgaantransplantatie van hoog-geïmmuniseerde patiënten toch mogelijk te maken: Imlifidase, een enzym dat in staat is om antistoffen te knippen, waardoor ze niet langer functioneel zijn en daarmee niet langer in staat zijn om een hyperacute rejectie van een transplantaat te veroorzaken. Medisch immunoloog Bouke Hepkema (UMCG) sprak over de associatie tussen HLA-B*57:01 en het antivirale middel Abacavir, en liet met structuuranalyses zien dat waarschijnlijk meerdere andere, maar niet alle, varianten van het HLA-B*57 molecuul een ernstige hypersensitiviteitsreactie op dit middel zouden kunnen induceren.

De dag werd vervolgd met een drietal ziektebeelden die gepresenteerd werden door koppels vanuit kliniek en laboratorium. Klinisch immunoloog Bram Rutgers(UMCG)  en arts klinische chemie André Mulder (UMCG) bespraken het in 2020 voor het eerst beschreven VEXAS syndroom, een syndroom dat veroorzaakt wordt door een somatische mutatie in het X-chromosoom bij mannen op latere leeftijd, en dat leidt tot autoinflammatie en een verstoorde aanmaak van bloedcellen in het beenmerg. Kinderarts Joris van Montfrans (UMCU) en medisch immunoloog Henny Otten (UMCU) presenteerden een andere relatief ‘nieuwe’ ziekte, voor het eerst beschreven in 2014: DADA2, een aangeboren deficiëntie van het enzym ADA2. Ook dit syndroom gaat gepaard met autoinflammatie en met vasculopathie, soms leidend tot hersenbloedingen ofherseninfarcten. Het meten van de enzymactiviteit van ADA2 geeft nog niet altijd een eenduidige uitslag, maar kan al wel gebruikt worden als snelle eerste screeningstest, voorafgaand aan de genetische testen. Het derde ziektebeeld werd gebracht door kinderarts Liesbeth Schölvinck (UMCG) en medisch immunoloog Annechien Lambeck (UMCG): APDS, het activating PI3K delta syndroom, voor het eerst beschreven in 2013. Dit zeldzame syndroom veroorzaakt een primaire immuundeficiëntie met een heterogeen klinisch beeld.

Tenslotte legden laboratoriumspecialist klinische geneticaMariëlle van Gijn (UMCG) en klinisch geneticus Evelien Zonneveld (UMCG) uit hoe de genetica van deze drie ziektebeelden in kaart gebracht wordt en wat er komt kijken bij de genetische diagnostiek en genetische counseling van familie bij dit soort ziektebeelden.

De dag kende daarnaast een uniek programma-onderdeel: de uitreiking van de eerste Joos Kerckhaert Innovatie- en Wetenschapsprijs voor Medische Immunologie. Deze prijs is in het leven geroepen door een gift van oud-medisch immunoloog Joos Kerckhaert, die voor deze bijzondere gelegenheid met zijn vrouw zelf ook aanwezig was in Zwolle en de historie van de medische immunologie in Nederland nog eens persoonlijk heeft toegelicht. De prijs is bedoeld voor een uitzonderlijke prestatie op het vakgebied van de medische immunologie. Winnaar van deze eerste editie was Hans Jacobs, medisch immunoloog van het Radboud UMC Nijmegen. Aan de uitreiking van deze prijs is een apart nieuwsitem gewijd.

Los van de zeer interessante inhoud van het symposium was het ook fijn elkaar weer live te kunnen ontmoeten!